Teemu Laitinen

Euroopan surkein tupakkapolitiikka

Voitko kuvitella työpaikan, jossa sinun ei tarvitse tehdä tulosta, voit itse määrittää mitä asioita kerrot työsi hedelmistä ja jättää huonot asiat kertomatta? Sinulla ei tarvitse edes olla pätevyyttä kyseiseen työhön tai tutkia sitä, riittää, että kannatat oikeaa joukkuetta.

Tälläinen työpaikka löytyy Suomen tupakkalakia valmistelevasta tupakkatyöryhmästä, joka muodostuu pelkästään aattellisesti tupakointia vastustavista henkilöistä, joista itseasiassa yli puolet kuuluu Suomen Ash -yhdistykseen.

Suomi oli maailman ensimmäinen valtio, joka oikeasti otti tavoitteekseen tupakanpolton loppumisen ja kirjasi tämän lakiin 2010. Tupakkapolitiikka toimikin pitkälle ja tupakointi väheni roimasti. Vai vähenikö?

Vielä 60 -luvulla 75% suomalaisista miehistä tupakoi. Kun tupakkalaki astui voimaan vuonna 1977, suomalaisista miehistä poltti enää noin 35%. Nykyään tupakkatuotteita käyttää karvan vajaa 20%. Laskua näiden 40 vuoden aikana on siis tapahtunut vain 15%, joka on itseasiassa yleisiä eurooppalaisia trendejä alempi.

Kun tupakkalain muutoksia tarkastelee viimeisen 20 vuoden aikana, ei yhdelläkään muutoksella ole havaittu selkeää muutosta tupakointitilastoihin, vaan ne on noudattanut yleisten trendien aiheuttamaa tupakoinnin alenemista ympäri maailman sivistysvaltioissa. Viimeisen viiden vuoden aikana ero on vain kasvanut, kun muualla ihmistet ovat pystyneet helpommin siirtymään vaihtoehtoisiin tuotteisiin.

Nykyinen Suomen tupakkapolitiikka on jopa joutunut arvostetuissa tutkijapiireissä naurun alaiseksi toteuttamalla aattellista periaatettaan välittämättä tuoreista tutkimustuloksista ja maailman trendeistä. Samaan aikaan kun Ruotsissa joudutaan nykyaikaisen nuuskan varoitusteksteistä poistamaan maininnat syöpäriskeistä, koska uusimmat tutkimustulokset eivät ole osoittaneet nuuskan käytössä yhteyttä syöpään, Suomen tupakkapolitiikka pyrkii estämään nuuskan kaikenlaisen pääsyn maahan laskemalla sen tuontirajoitukset kymmenesosaan nykyisestä. Näin ollen aktiivisena nuuskan käyttäjänä sinun tulisi käydä Ruotsissa 1-2 päivän välein, jos haluat sitä laillisesti ostaa ja tuoda maahan.

Samalla tupakkaveroa on tarkoitus nostaa samoin askelmin kuin on jo muutama vuosi tehty. Suomessa eniten tupakoivat vähempi tuloiset, jolloin myös verotuksen koventaminen tuntuu huomattavasti kovemmin. Yhä useampi tuleekin etsimään vaihtoehtoja mm. pimeiltä markkinoilta, sillä toisin kuin esimerkiksi Iso-Britanniassa tai Ranskassa, jossa tupakkavero on vieläkin kovempi, Suomen markkinoilta on pyritty estämään kaikki vaihtoehtoiset nikotiininkäyttötuotteet, kuten sähkösavukkeet ja nuuska.

Olen itse vaihtanut perinteiset savukkeet sähkösavukkeeseen lähes 8 vuotta sitten. Sähkösavukkeen käyttö ei ole niin yksinkertaista kuin perinteisen savukkeen ja sen vetovoimana onkin ollut sen toimintatapa, joka ei synnytä palamisreaktiosta muodostuvia keholle haitallisia yhdisteitä sekä lukematon määrä erilaisia makuja. Suomi kielsi muut kuin tupakan makuiset makuaineet sähkösavukenesteistä jo edellisen tupakkalakiuudistuksen aikaan, mutta koska sähkösavukkeen toimintaperiaate on yksinkertainen, voi mauttomia sähkösavukenesteitä maustaa itse oikeanlaisilla elintarvikemakuaineilla.

Nyt tupakkatyöryhmä ehdottaa, että tälläiset elintarvikemakuaineetkin tulisi kieltää, jos on yhtään epäilystä, että niitä käytetään sähkösavukkeeseen. Tämä jos mikä huolettaa minua suuresti, sillä kaikkia elintarvikemakuaineita ei koskaan saada Suomen markkinoilta kokonaan pois ja vääränlaisia makuaineita käyttämällä terveysriskit ovat jopa suuremmat kuin tupakalla. Kun EU-direktiivi jo pakottaa tekemään tutkimukset kaikille markkinoilla oleville sähkösavukkeille, olisi näiden valvominen huomattavasti helpompaa yhtenäistämällä sähkösavukkeita koskeva lainsäädäntö muiden EU-valtioiden kanssa ja poistamalla tämän makuainekiellon, jolloin maustamista ei epäilyttävillä aineilla tarvitsisi itse tehdä. Lakien mukaan elintarvikemakuaineen ei tarvitse olla turvallista hengitettynä, sähkösavukenesteen tarvitsee.

Sähkösavukkeen käyttö vaatii niin paljon enemmän vaivaa kuin tupakan ostaminen kiskalta, että jopa minä pitkäaikaisena sähkösavukkeen käyttäjänä saatan välillä ulkomaan lomamatkalla ostaa askin tupakkaa, jolloin sähkösavukkeesta ei tarvitse murehtia. Mutta kaipaan kyllä pian sähkösavukettani ja tuo kaipuu johtuu vain ja ainoastaan sen tuottamista makunautinnoista. Jos tätä makunautintoa ei olisi, polttaisin edelleen tupakkaa, tai jatkossa, jos asia menee liian hankalaksi.

Suurin osa tupakoitsijoista haluaa tutkimusten mukaan lopettaa tupakanpolton. Suuri osa on myös tätä yrittänyt ilman onnistumista. Onkin siis hullunkurista, että kun tupakkatyöryhmä tietää, että suurin osa nykyisistä tupakoitsijoista ei pysty lopettamaan, niin tehdään väkisin heidän elämästään hankalampaa sen sijaan, että pyrittäisiin antamaan vaihtoehtoja tupakanpolton lopettamiseen. Itse asiassa niin hullunkurista, että työryhmä ehdottaa nikotiinikorvaustuotteiden poistoa kaupan hyllyltä, jos sen on valmistanut väärä yritys.

Iso-Britannnia suunnittelee sähkösavukkeiden ottamista jopa julkiseen terveydenhuoltoon, jolloin lääkärit voivat suositella sitä lopettamiskeinona. Tätä tukee maan oma laajamittainen tutkimus, jonka mukaan sähkösavukkeet ovat vähintään 95% haitattomampia, kuin perinteiset tupakat ja saattavat auttaa vuosittain jopa 20-60 tuhatta brittiä lopettamaan tupakanpolton. Samaan aikaan Suomen tupakkatyöryhmä on sitä mieltä, ettei tutkimustuloksia ole tarpeeksi. Todellisuudessa tutkimustuloksilla ei olisi mitään merkitystä, sillä työryhmä toimii aatteellisesti, ei tutkimustiedon varassa. Kommentoivat asiaa niin, että tupakka on niin vaarallista, että sitä on turha verrata yhtään mihinkään.

Olisin halunnut otsikoida kirjoituksen sanoilla “Maailman huonoin tupakkapolitiikka”, mutta se olisi ollut hieman liioiteltua, sillä mm. Aasiasta löytyy valtioita, joiden tupakkapolitiikkana on puolustaa valtion omaa tupakkateollisuutta. Vaikka Pekka Puska työryhmineen on jo vuosia seissyt suossa ilman oikeita onnistumisia julkaisemalla vääristeltyjä tai vanhentuneita tietoja, ei Suomen tupakkapolitiikka sentään tupakoinnin aloittamista tue. Näiden vajaan 8 vuoden ajan olen henkilökohtaisella panostuksellani auttanut satoja ihmisiä eroon tupakasta, tekisikin mieli kysyä tupakkatyöryhmältä, montaako he ovat auttaneet, vai onko elämäntehtävänä vain kiusata tupakoitsijoita, joista eivät selvästikään pidä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomalainen pakko lyo rekyylin lailla takaisin.

En polta, mutta tuon aina tupakkaa tullessani Suomeen. Moni muukin tekee niin.

Alkoholiasioista päättää entiset alkoholisit ja AA-kerho yhdessä lahkolaisten kanssa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Keväällä maksoi Manchesterin lentokentällä aski Marlboroa 14 euroa.

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

Incheonin tax-freessä Soulissa kartonki Mallua maksoi noin 20 eur, vuonna 2012. Eikä se maissakaan maksanut kuin noin 1.50 eur per aski.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Asiassa tulisi huomioida ennenkaikkea se, että tämä valtion diilaama amerikantupakka: ei ole tupakkaa, vaan tupakkaa johon on lisätty määrittelemätön määrä erilaisia kemikaaleja.

On kummallista, että valtio diilaa siis poltettavia kemikaaleja tällä tavoin eikä askissa edes tarvitse ilmoittaa, mitä se sisältää vaan asiaa pitää kansalaisen tutkia wikipediasta.

Missä vaiheessa, wikipediasta tuli parempi tietolähde kuin valtiosta?

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_additives_in...

--

Valtio on ajanut suomalaiset tupakanviljelijät konkurssiin ja tehnyt liiton ulkomaisten kemikaalifirmojen kanssa. Lapset, kuten minäkin lapsena, ajautuvat tähän kemialliseen huumeeseen.

Nikotiini itsessään ei aiheuta niin kovaa riippuvuutta, kuin ilmeisesti juuri nämä kemikaalit.

Tällainen kemiallisten huumeiden välittäminen lapsille, on suuri rikos valtiolta.

Mikään savu ei liene terveelistä, mutta tupakansavulla ja kemikaalisavulla: on merkittävä ero. Mitään tutkimuksia ei edes ole, mitä näiden kemikaalien polttaminen ihmisessä aiheuttaa.

Miksi valtio on siis sallinut ne? Luodakseen narkomaanien sukupolven. Kuka tästä sitten hyötyy?

No ainakin ne toiset kemikaalifirmat eli pillerifirmat, kun ihmiset sairastuu: kemikaalitupakasta.

On täysin ja kiistatta tekopyhää, siis puhua tupakan kieltolaista: kun pitäisi puhua kemikaalitupakan kieltolaista.

Tai vähintäänkin, edes lapsien vuoksi, askeissa pitäisi lukea että se sisältää kemikaaleja ja mitä kemikaaleja.

Kaikessa muussa täytyy ainesosat ilmoittaa, miksi kemikaaliyritykset voivat Suomessa ratsastaa lain yläpuolella? Eikös sellaista kutsuta korruptioksi.

Tupakkalaista on siis tulossa poliittinen pelinappula, kun kemikaalitupakka ei enää ihmisille myy.

Ilmeisesti, ihmiset eivät enää halua tupakoida niin paljon, että valtio haluaa lopettaa tupakandiilaamisen. Asian kanssa ei ole mitään tekemistä ihmisten terveyden kanssa.

Muutenhan, ei alunperinkään: oltaisi ajettu suomalaisia tupakanviljelijöitä konkurssiin ja pakotettu kansa polttamaan kemikaalitupakkaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Does PMI add ingredients to cigarettes to make them more addictive?"
"No. It's nicotine that makes cigarettes addictive. Nicotine exists naturally in tobacco, which is the main ingredient in our cigarettes."

https://www.pmi.com/our-business/about-us/products...

(Philip Morrisin nettisivuilta).

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sähkösavukefirmat lobbaavat kovasti. Johtavat sähkösavukevalmistajat ovat kaikki perinteisten tupakkayhtiöiden omistamia tytäryhtiöitä.

Tupakanpolton lopettaminen on muka kovin vaikeaa. Tässä voi vain todeta, kuinka helppoa se lopettaminen lopulta onkaan epäselvien röntgenkuvien, epäilyttävien ct-kuvien ja keuhkoista otettujen koepalojen jäleen.

Käyttäjän TeemuLaitinen kuva
Teemu Laitinen

Suomen markkinoilla ei ole ainuttakaan tupakkafirman sähkösavuketuotetta myynnissä ;)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Näistähän löytyy juttua pilvin pimein netistä.

Mm.

http://www.tobaccotactics.org/index.php/E-cigarettes

Kerroppa nyt muutamia merkittävimpiä tekijöistä sähkötupakkabusineksesta maailmalla ?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Hyvä kirjoitus! Suomessa päätösiä tehdään juuri tuollaisten työryhmien voimalla. Ja juu tupakointi on terveysriski, mutta esim keuhkosyöpä riskiä on paisuteltu valtavaati. Näin keetoi työterveyslääkärini.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Teppo Syvärilä

Syöpiä on monenlaisia ja ne voivat ilmaantua kenelle vain poltti tai ei. Viheliäisempiä savuttamisesta aiheutuvia komplikaatioita on muitakin.

Keuhkoahtaumatauti. Sairaus johtaa vähitellen keuhkojen toiminnan heikkenemiseen, sairastuneen invalidisoitumiseen ja lopulta kuolemaan. Keuhkoahtaumatautiin ei ole parannusta. Tautiin kuolee vähitellen tukehtumalla. Siis kun tauti todetaan ei kannata tupakointia lopettaa. Antaa palaa vaan loppuun asti !

Verenkiertohäiriöt. Ne tietystä johtavat usein raajan amputaatioon. Kun raaja on poisteetu, kannattaa jatkaa tupakointia, koska sitä raajaa ei takaisin saa !

Rahan takia tupakointia ei kannata lopettaa. Siihen on aina varaa, kun vähennetään muita menoja. Kovalla sauhuttajalla reilu 5 000 € vuodessa savuna ilmaan. No ei se haittaa. Paheiden summa on vakio. Kai se raha menisi muuhun turhuuteen ! Vaikka omasta terveydestä huolehtimiseen !!!!!

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Maksakoon mitä maksaa. Tupakasta en kuitenkaan ikinä luovu. Joku voi pitää tupakointia tyhmänä, mutta silkkaa järkeähän se on. Vain tyhmä jättää tupakoimatta.

Toimituksen poiminnat