Teemu Laitinen

Miksi sähkösavuketta tulisi säädellä?

Sähkösavuke on iso kiistelyn aihe ympäri maailmaa. Onko se uhka vai mahdollisuus, onko se hyvä vai paha.

Suomen terveysministeriön mielestä se on uhka ja paha. Se suunnittelee uudessa tupakkalakiluonnoksessaan, joka lähti juuri lausuntokierrokselle, kaikkien markkinoilla nykymuodossa olevien sähkösavukkeiden kieltämistä. Kyllä, myynnin, markkinoinnin, esilläpidon, tiedottamisen, maahantuonnin, ulkomailta tilaamisen, sähkösavukkeessa käytettävät nesteet ja laitteet, aivan kaiken. Tätä perustellaan sillä, että tällä pyritään ehkäisemään tupakkatuotteiden käytön aloittamista ja nikotiiniriippuvuuden syntymistä, edistämään tupakkatuotteiden ja vastaavien tuotteiden käytön lopettamista sekä suojelemaan väestöä altistumiselta tupakansavulle.

Suomi siis on siis implementoimassa tupakkalakiin sähkösavukkeita koskevan lainsäädännön tiukimmalla mahdollisimmalla tavalla, johon uusi EU:n tupakkadirektiivi antaa mahdollisuuden.

Tämä tapahtuu samaan aikaan, kun Englannin terveysministeriön alaisuudessa toimiva Public Health England julkaisi raporttinsa sähkösavukkeista, jossa niiden kerrotan olevan 95% haitattomampi kuin perinteinen savuke, olevan paras markkinoilla oleva väline tupakanpolton lopettamiseen sekä olevan vaaraton ulkopuolisille eivätkä ole portti tupakointiin lapsille tai muille tupakoimattomille.

Suomi on siis kieltämässä nykymuodossa tuotteen, joka on kaikkien aikojen tehokkain väline vähentämään tupakointia ja edistää kansanterveyttä. Se tekee sen argumentein “saattaa aiheuttaa”, “voi aiheuttaa” ja “koska ei tiedetä”, vaikka jokaiseen näistä löytyy sähkösavukkeita puoltava tieteellinen näyttö.

Kaikista raukkamaisinta koko hommassa on se, että tätä kieltolakia ei edes sanota suoraan. Sen sijaan “asiantuntijat” voivottelevat, että nyt on pakko sitten EU:n direktiivin takia sallia nikotiininesteiden myynti Suomessa. Sellainen osa lakiluonnokseen on kuitenkin implementoitu, että kaikki makuaineet nikotiininesteistä kielletään. Tämä kuulostaa fiksulta, jos ei tunne sähkösavuketta ja kielletäänhän nuo perinteisistäkin tupakoista. Ongelmana on kuitenkin se, että kaikki (yli 99,9%) markkinoilla suoraan sähkösavukkeessa höyrystettäväksi tarkoitetut nesteet on maustettuja. Toisin kun savuke, joka sisältää tupakkaa, maistuu tupakalta jos sitä ei ole maustettu, sähkösavuke ei sisällä tupakkaa eikä se maistu miltään. Elämys on siis sama kuin savukoneesta höyryä keuhkoihin imiessä. Jos sähkösavuke halutaan maistumaan tupakalta, tehdään se makuaineilla, joilla pyritään imitoimaan tupakan makua.

Yksi sähkösavukkeen menestyksen avaimista on ollut sen nopea kehitys. Laitevalmistajat julkaisevat jatkuvalla syötöllä uusia, entistä parempia laitteita joilla tupakasta erossa pysyminen on entistä helpompaa. Valmistajat ja jälleenmyyjät ovat tiedottaneet uusista tuotteista ja lisänneet ne verkkokauppojensa tuotelistauksiin ja sähkösavukkeen käyttäjät ovat tätä kautta voineet päivittää laitteensa entistä parempaan ja uudet tupakasta siirtyneet ovat voineet suoraan aloittaa paremmalla laitteella. Tämä kehitys tapetaan täysin uudella tupakkalailla, sillä valmistajalta vaaditaan 6 kuukauden ennakkoilmoitusta laitteesta, eikä siitä saa tiedottaa käyttäjille. Miksi yksikään valmistaja jatkaisi tuotekehitystä, kun sitä ei saa käyttäjien tietoisuuteen?

Sähkösavukeala ei ole Suomessa enää mikään pieni ala, mutta sen mittaaminen on äärimmäisen hankalaa jo nykyisessä laissa olevien säädösten takia, joka on ajanut yrittäjät ulkomaille, josta tuotteet myydään Suomeen. Alatuntemukseni ja johtavien sähkösavukeyritysten liikevaihdon perusteella Suomessa sähkösavukkeiden ympärillä liikkuva liikevaihto on yli 20 miljoonaa euroa.

Sen lisäksi, että Suomi on tappamassa tämän liikevaihdon ja sen saavuttaman työllisyyden, vaatii vaikeaselkoisen ja ankaraa valvontaa tarvitseva tupakkalaki valtavat budjetit. Koska sähkösavuke liitetään tupakkalakiin, siirtyy sen myynninvalvonta myös kuntien valvontaan. Kun nämä uusien henkilöiden rekrytointiin, palkkaukseen ja koulutukseen palavat rahat yhdistetään tullille koituvien lisäkustannusten kanssa ja muuhun paperinpyöritelyyn, kipuaa tämäkin verorahoilla maksettavan toiminnan kustannukset ainakin 8-numeroiseksi luvuksi.

Täysin ilman säännöstelyä sähkösavuke ei kuitenkaan markkinoilla voi olla, se on selvä. Mutta jokainen sähkösavuketta tunteva tietää, että ainoat riskit sähkösavukkeessa on siinä käytettävät nesteet, jotka saattavat aiheuttaa riskejä terveydelle jos ne sisältävät epäpuhtauksia. Lisäksi ne saattavat aiheuttaa vaaraa esimerkiksi pienille lapsille, jotka voivat saada päähänsä esimerkiksi juoda nikotiininestettä. Jokainen sähkösavuketta tunteva myös tietää, että nämä epäkohdat olisi helppo korjata esimerkiksi vaatimuksella valmistajalle, että ennen markkinoille tuloa nikotiininesteestä pitää olla saatavilla kattavat massaspektrometrimittaukset, jotka kertovat kaiken mitä neste sisältää sekä lapsiturvalliset korkit, jotka estävät pieniä lapsia avaamasta pulloja, aivan kuten muissakin kotitalouksista löytyvistä myrkyllisissä ainesosissa, kuten pesuaineissa ja liuottimissa.

Meillä on jo tuoteturvallisuutta valvova Tukes ja nesteitä valvova kemikaalivirasto. Otetaan sähkösavukkeesta kaikki hyöty irti ja tehdään Suomesta mieluummin ensimmäinen savuton maa maailmassa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän seppolappalainenkoti kuva
Seppo Lappalainen

"Miksi sähkösavuketta tulisi säädellä?

Varmuuden vuoksi, niin kuin nunnalla nännit.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

http://sincemylastcigarette.com/banners/1329298200... <- Järkevämpää olisi vetää röökiä - verottajan kannalta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Moni kokee sähkösavukeen tuoksun haitalliseksi tai häiritseväksi jopa sellaisissa olosuhteissa jossa siitä ei ole mitään haittaa. Sama koskee perinteisiä poltettavia nikotiinituotteita. Kielletään kaikkialla kaikki varmuuden vuoksi ettei kukaan pahoita mieltään.

Markku Silvennoinen

Ei voi ymmärtää miksi sähkötupakka pitäisi kieltää, jos tutkimukset osoittaa sen olevan terveellisempää kuin tavallisen tupakan käyttö. Samalla periaatteella pitäisi kieltää alkoholin nauttiminen ja myyminen.

Käyttäjän TeemuLaitinen kuva
Teemu Laitinen

Yksi vastaus on, että koska niin on päätetty. Suomi on täysin sitoutunut nykyään Savuton Suomi 2040, tai nykyisin Savuton Suomi 2030 -hankkeeseen, joka jostain ihmeen syystä on jossain vaiheessa muuttunutkin nikotiiniton Suomi 2030. Eli mun sähkösavukkeen käyttö loppuu sen takia, että Paavo Lipponen vuonna 2006 moista ehdotti seminaarissa.

Toinen vastaus on, että ilman tarkkaa sääntelyä tuotetta on myös mahdoton verottaa. Eli jos jollain ihmeen keinolla markkinat löytävät ratkaisun edelleen myydä sähkösavuketta, saataisiin siitä sitten vahingonilona kerättyä verotuloja.

Suomi ei vain yksinkertaisesti kestä tupakoinnin nopeaa vähenemistä, joka on tapahtunut mm. Englannissa. Suomi on budjetoinut tupakasta tulevia verotuloja hallitusohjelmaan yhteensä miljardin edestä ja jos tuo ei toteudukkaan, paska lentää taas kerran tuulettimeen.

Sitten kun mietitään minkälaisen siivun nämä tuotteet ovat ottaneet lääkeyhtiöiltä nikotiininkorvaushoitotuotteiden markkinoilta ja tarkastelee kärkkäimpiä tupakkaa vastustavia järjestöjä ja niiden rahoitusta, jotka ovat näitä lakipykäliä ajaneet eteenpäin, niin kovin pitkään ei tarvitse osata laskea, että nämä osaa ynnätä syyksi, miksi sähkösavukkeet ovat joutuneet asemaan jossa nyt ovat.

Toimituksen poiminnat