Teemu Laitinen

Viimeinen naula tupakoitsijalle jo valmiiksi varattuun arkkuun.

Sain inspiraation kirjoittamiseen tuttavaltani, joka jakoi facebook -seinällään viestin. Viestin, jonka jokaiseen lauseeseen voin yhtyä sataprosenttisesti.

Myös minä olen entinen, hyvin tavallinen tupakoitsija, jolle päivittäinen nikotiini kuuluu elämään kuten kahvin tarjoama kofeiini tai karkkien ja jäätelön tarjoama sokeri. Lopetin tupakoinnin ja siirryin sähkösavukkeeseen, koska se tarjosi minulle mahdollisimman samankaltaisen elämyksen, sosiaalisen kanssakäymisen ja sen kaipaamani nikotiinin ilman tupakanpoltosta aiheutuvia terveysriskejä.

Sähkösavukkeen höyrystä on toki laboratorio-oloissa löydetty mm. raskasmetalleja ja väärinkäyttämällä ylikuumenemisen reaktiona yhtä karsinogeenista ainesosaa. Tosi asia kuitenkin on, että sähkösavukkeen tuottamat terveyshaitat ovat jopa pienemmät kuin yhdenkään kaupungin hengittämämme ilma, saati sitten tupakan, jonka terveysriskit me kaikki tunnemme.

Kuitenkin eilen tiistaina 11.08.2015 Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi uuden tupakkalain lausuntokierrokselle, joka estää minua ja 50 000 muuta suomalaista sähkösavukkeen käyttäjää käyttämästä sähkösavuketta sellaisena kuin se tällä hetkellä on.

STM mainostaa, kuinka se EU:n pakon sanelemana joutuu päästämään nikotiininesteet Suomen markkinoille, mutta kuitenkin pistää K18 leiman ja rajoittaan niiden näkyvyyttä kaupassa. Hieno homma, nämä olisi pitänyt hoitaa jo 4-5 vuotta sitten ja olen ehdottomasti näiden kiristysten kannalla.

Nikotiininesteistä kuitenkin kielletään kaikki makuaineet. Tupakasta on yritetty saada kitkettyä mentholia ja muita makuaineita iäisyyden, joka on ihan ymmärrettävää, sillä ne lisäävät sen houkuttelevuutta, kun tupakan aluksi pahalta maistuva palamisreaktio saadaan peitettyä miellyttävämmällä maulla. Sähkösavukkeen höyryn muodostama nikotiinineste on kuitenkin eri asia, sillä ilman makuainetta se ei maistu millekään. Se on ilman makuainetta täsmälleen samaa ainetta, kuin yökerhojen savukoneiden tuottama höyry, vain puhtaammilla ainesosilla.

Sähkösavukkeen menestyksen takana makuaineet ovat tärkein elementti. Se on tehnyt ihmiselle helpommaksi vaihtaa tavallinen tupakka sähkösavukkeeseen. Makuaineiden kieltäminen on kuin sanoisi suoraan, että emme halua että yksikään tupakoitsija siirtyy haitattomampaan sähkösavukkeeseen!

Makujen poistoa yritetään selittää sillä, että sen jälkeen ne eivät houkuttele ei-tupakoitsijoita kokeilemaan sähkösavuketta. Maailmalla lukuisten tehtyjen käyttäjäkyselyiden ja tutkimusten mukaan tämä ei kuitenkaan ole ollut missään vaiheessa ongelma. Kokeiluja toki on, sillä varsinkin nuoret haluavat kokeilla kaikkea, mutta nykyisten sähkösavukkeiden käyttäjistä alle prosentti on henkilöitä, jotka eivät ole koskaan tupakoineet, vaan siirtyneet suoraan sähkösavukkeeseen. Siis äärimmäisen pieni osa, ja täytyy myös muistaa, että kuinka moni tästä yhdestä prosentista polttaisi tässä vaiheessa tupakkaa, jos sähkösavuketta ei olisi.

Uhkana myös on, että koska sähkösavukenesteen maku muodostetaan elintarvikemakuaineilla, se tehdään sitten käyttäjien keskuudessa itse, koska se on helppoa: Lorauta vain muutama tippa makuainetta ja taas maistuu. Kuinkakohan moni on valmis oikeasti ottamaan edes selvää, onko se lähisittarin hyllyltä löytynyt vaniljan maku terveellistä hengitellä. Osa on, osa ei. Osa saattaa sisältää esimerkiksi natriumbentsoaattia, öljyjä ja diasetyyliä, tehden tästä nikotiininesteestä, joka olisi saattanut olla vaaratonta ammattimaisen sähkösavukeyrityksen tuottamana, vaarallisempaa kuin itse tupakka!

Tätä suurempi vaade on kuitenkin laitteilta vaadittava vuotamaton täyttö ja se, että laitteesta vapautuu nikotiini tasaisesti normaalissa käytössä. Tämä on vaatimus, joka kieltää kaikki markkinoilla tällä hetkellä olevat sähkösavukkeet, sillä yksikään malli tai merkki, ei kykene moista vaatimusta täyttämään.

Vielä kun lisätään mm. etämyyntikielto, maahantuontikielto, verkkokauppakielto ja tuotekehityksen lakkauttaminen 6kk ennakkoilmoituksen ja markkinointikiellon avulla, niin olen valmis.

Suomi tulee siis ja sanoo minulle, että minä en saa enää käyttää nikotiinia niin, kuin olen sitä neljä vuotta käyttänyt, ilman ainoatakaan todellista syytä, miksi en saisi näin tehdä. Se on täysin sama asia, kun sinulle tultaisiin sanomaan, että et saa enää juoda kahvia tai teetä, koska me ei haluta, että sä teet niin. Suomi näyttää taas, kuinka vielä nyky-yhteiskunnassakin voidaan toteuttaa täydellistä kieltolakia, ilman edes varsinaista syytä, miksi se pitäisi toteuttaa.

Olen sanonut tämän aiemminkin, mutta toistan saman iskulaiseen, joka pitää paikkaansa nyt enemmän kuin koskaan.

Minulle Suomi ja sen tupakkapolitiikka huutaa:

“Jos et ole valmis lopettamaan tupakanpolttoa meidän vaaleja ja toimintaa rahoittavien lääkeyhtiöiden tuotteilla, niin kuole sitten keuhkoahtaumaasi!”.

Minä en ole valmis lopettamaan nikotiinin käyttöä, joten vaihtoehdoksi jää käyttää nuuskaa tai tupakkaa, joista jälkimmäinen kuulostaa luontevammalta sen helpomman saatavuuden takia.

Ja näin saattaa tehdä myös kymmenet tuhannet muut sähkösavukkeen tai muiden vaihtoehtoisten nikotiininlähteiden käyttäjät. Nähdäänkö tosiaan tupakkatilastoissa vielä vuonna 2016, että tupakointi yleistyy, vain koska oli mukava kieltää kaikki? 

Tällä politiikalla Suomi yrittää vain tappaa nykyiset tupakoitsijat sukupuuttoon ja toivoo, ettei uusia enää tule. Voin jo sanoa tässä vaiheessa, että tavoitteena oleva 2040 vuosi ei ole vielä se ajankohta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Kari Ahveninen

Hitto, että immeiset osaavat olla tyhmiä. Kuolema tulee 100 %:n varmuudella, ja silti ollaan sitä mieltä että se on väärin.

Käyttäjän TeemuLaitinen kuva
Teemu Laitinen

Tuskin elän, vaikka eläisinkin, en halua elää keuhkoahtaumatautia siitä viimeisiä vuosia sen vuoksi, ettei minun annettu käyttää vaihtoehtoa, josta on minulle vähemmän haittaa ja ei mitään haittaa ulkopuolisille. Tupakoiminen tai tupakoimattomuus pitäisi olla ihan aikuisen ihmisen itse päätettävissä, ei lakiin kirjoitettuna pakkona.

Tekeekö terveellisempää elämään pyrkivää ilman, että sen vuoksi menettää jotain sinusta jostain ihmisestä tyhmän?

Kari Ahveninen

Esitit kaksi ristiriitaista lausuntoa. Et haluaisi elää kärsien keuhkoahtaumaa, mutta silti haluaisit elää, vaikka olisit valinnut toisin?

Ok. Kielletään kaikki, niin tekeekö se ihmisistä terveempiä? Terveempiä kuin mikä?

Oikeastaan, jos totta puhutaan, niin valtiolle tulisi halvemmaksi kustantaa kaikille eläkeläisille tupakat ja viinat valtion piikkiin, Jotain 55 täytettyään, jonka jälkeen työllistyminen on käytännnöllisesti katsoen mahdotonta?

Käyttäjän TeemuLaitinen kuva
Teemu Laitinen Vastaus kommenttiin #3

Nimenomaan, tuskin tulen elämään maailman tappiin asti, mutta sen mitä elän, haluan elää edes aavistuksen terveemmin. Myös minä vedin röökiä 10 vuotta parhaimmillaan pari askia päivään ja tiedän mitä se keuhkoton tunne nukkumaan mennessä, jatkuva köhiminen ja huonompi vastustuskyky on. En haluaisi sitä elämää, mutta haluan sen nikotiinin, josta nautin.

Koko ongelmahan on raha. 2% työikäisistä käyttää enempi tai vähempi sähkösavukketta, josta ei tule kuin hyvällä tuurilla arvonlisävero valtion kassaan ja huonolla tuurilla kuluttavat vielä eläkevarantojakin.

Veli Ojala

Pitäisikö huumeiden, alkoholin, tuliaseiden jne jne olla myös vapaasti myytävissä,saatavilla ja käytettävissä... "ihan aikuisen ihmisen itse päätettävissä" ilman rajoituksia, valvontaa ja kontrollia?

Käyttäjän TeemuLaitinen kuva
Teemu Laitinen Vastaus kommenttiin #9

Veli, hieman lähtee ohi aiheen, sillä jokainen luettelemistasi aiheista on selkeästi luo haittaa myös muulla, kuin sille aikuiselle joka sitä käyttäisi, varsinkin ilman valvontaa.

Hienosti on lobbaus vuosien saatossa onnistunut, jos luokittelet nikotiinin huumeiden, alkoholin ja tuliaseiden kanssa samaan ryhmään.

Suosittelisin vaikka ajankuluksi lukemaan blogistani löytyvän artikkelin Väärin ymmärretty nikotiiini: http://teemulaitinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1840...

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Jos nyt sellainen tilanne tulee että Suomessa taas kielletään makua omaavat tupakkanesteet ja jopa valvotaan sitä niin vaihtoehtona on tietysti (sala)kuljettaa tänne kamaa tarpeen mukaan. Veikkaisinpa että jos nyt syksyllä tuon vaikka 10 litraa käyttämääni nestettä niin piisaa loppuvuosiksi. Itse en juuri ole ostanut Suomesta vuosikausiin sen enempää viinaa kuin tupakoitakaan koska onneksi Tallinna on niin lähellä.

Jaakko Häkkinen

"Sähkösavukkeen menestyksen takana makuaineet ovat tärkein elementti. Se on tehnyt ihmiselle helpommaksi vaihtaa tavallinen tupakka sähkösavukkeeseen. Makuaineiden kieltäminen on kuin sanoisi suoraan, että emme halua että yksikään tupakoitsija siirtyy haitattomampaan sähkösavukkeeseen!"

Kiitos, erittäin silmiä avaava kirjoitus!

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Testasin sodastream-esanssia makuaineena ja toimi. Ei välttämättä terveellistä. Jokatapauksessa DIY-nesteet saa tehtyä jatkossakin itse ja nikotiinin voi yrittää eristää tupakasta siihen.

Laitteenkin voi tehdä itse, sillä akkuja ja virtakytkimiä tuskin kielletään. Virityksistä voi tuĺla tosin vaarallisia.

Todella järkevää pakottaa höyryttäjät tuohon.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Kysymys kuuluukin, että ketä *lettä äänestämällä tuo hyysäyksen saa loppumaan?

Toimituksen poiminnat